top of page

Sirkus / Akrobatia / Fitness

SIRKUSTAIDE 

                                            

Etelä-Savon Tanssiopiston sirkustaiteen opetus alkoi v. 2012.  Opiston Sirkuskoulu antaa sirkustaiteen yleisen oppimäärän mukaista opetusta.  Opetus on tavoitteellista ja vuosittain etenevää, joka mahdollistaa perusasioiden opettamisen perusopintojen yhteydessä ja lajikohtaiset opinnot mm. teemaopintojen yhteydessä.  Opetuksen pohjana toimii Sirkustaiteen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma 30.6.2018.

Sirkus on esittävän taiteen ja viihteen muoto, joka yhdistelee useita eri sirkuslajeja ja tanssia. Perinteisessä muodossaan sirkusesitys koostuu akrobaattinumeroista, jongleerausesityksistä, eläinnumeroista ja klovneria osuuksista. Sirkuksen perinteinen esiintymispaikka on sirkusteltta, jonka keskellä sijaitsee areena eli maneesi.  Eläinnumeroista on pitkälti luovuttu, tosin esittävän taiteen yksi osa on esittää eläintä, jolloin kaikki on mahdollista. Toivottavasti eläinten puuttuminen ei kuitenkaan ole esteenä harrastuksen aloittamiseen, kuten yhdellä pienellä sirkustelijalla joskus alkuvuosina oli; pettymys oli suuri, kun meillä ei sirkuskoulussa ollutkaan leijonia ja elefantteja!


Tärkeässä roolissa perinteisessä sirkusesityksessä ovat artistien lisäksi sirkustirehtööri sekä orkesteri, joka myötäilee kaikkia ohjelmanumeroita, joskaan monissa sirkuksissa ei enää nykyään käytetä live-orkestereita!

1970-luvulta alkaen on perinteisen sirkuksen rinnalle noussut nykysirkus, joka yhdistelee näyttämötaiteita melko vapaasti.  Tätä puolta pyrimme tasapuolisesti suosimaan omassa sirkusopetuksessamme. 


Kaikki sirkus-tunnit pidetään Paukkulinnan isossa alasalissa (Teatterisali).

SIRKUS 1-3 / KUUTIT/PANDAT

Tunnit painottuvat sirkusharjoitteisiin ja leikkeihin, joiden avulla lasten motoriset taidot, kuten tasapaino, liikkuminen ja välineiden käsittely, kehittyvät monipuolisesti. Tunneilla harjoitellaan esimerkiksi kuperkeikkoja, kärrynpyöriä ja käsinseisontaa sekä tutustutaan sirkuslajeihin, kuten jongleeraukseen, pariakrobatiaan, trampoliiniin ja tasapainopuomilla kävelyyn. Harjoituksissa voidaan käyttää myös mm. teatteria, pantomiimia ja musiikkia. Turvallisen ympäristön luominen ja leikkien kautta oppiminen on olennaista tunneilla. Pandojen tunneilla harjoitteet ovat tason mukaisesti haasteellisempia.

 

SIRKUS 4 / KOALAT

Keskitason tunneilla syvennetään sirkuslajien osaamista oppilaan omien lajipainotusten mukaisesti. Lattia-akrobatiaharjoitukset sisältävät mm. kuperkeikkoja, kärrynpyöriä, käsinseisontaa, pääseisontaa, siltakaadon, käsinseisontakuperkeikan ja perhosenpotkun harjoittelua. Lisäksi jatketaan ja syvennetään pariakrobatian harjoituksia. Sirkusharjoitteisiin kuuluu lisäksi mm. jongleeraus, diabolo, tasapainoilu puomilla, yksipyöräisillä ajaminen.  Kehonhuolto ja voimaharjoittelu ovat tärkeä osa harjoituksia. Oppilaat harjoittelevat myös ilmaisua ja esiintymistä.  Näytöksiin valmistettava esitys tehdään oppilaiden valitsemassa lajissa, jokaisen omia vahvuuksia korostetaan ja kaikki pääsevät esiintymään. 
 

 

PERHESIRKUS

Iloista liikkumista ja leikkiä lasten ehdoilla. Tutustumme sirkuksen mahdollisuuksiin yhdessä tekemällä. Tunti tarjoaa elämyksiä ja sopivia haasteita niin lapselle kuin aikuiselle. Kurssilla tavoitteena on vahvistaa aikuisen ja lapsen välistä sidettä ja tukea lapsen kehitystä. Vanhemmat/aikuiset yhdessä opettajan kanssa toimivat tärkeinä esimerkkeinä lapselle tämän tutkiessa omia rajojaan niin kehollisesti, ryhmässä kuin omien tunteidensa tulkinnassa ja käsittelyssä.

 TANSSIACRO on tanssityyli, joka yhdistää klassisen tanssitekniikan akrobaattisiin elementteihin. Sille on ominaista sen urheilullinen luonne, ainutlaatuinen koreografia, joka yhdistää tanssia ja akrobatiaa, sekä akrobatian käyttö tanssillisessa kontekstissa. Se on suosittu tanssityyli amatöörien kilpailutanssissa sekä ammattilaisten tanssiteatterissa ja nykysirkustuotannoissa, kuten Cirque du Soleil'n esityksissä.

 

DanceFitness / ZUMBA

Dancefit on tanssipohjainen liikuntatunti, joka muistuttaa suosittuja Zumba-tunteja. Tunnilla on monipuolinen musiikkivalikoima, joka saa sinut liikkumaan. Tämä tunti parantaa lihasten sävyä, voimaa, kestävyyttä ja aerobista kuntoa. Dancefit sopii kaikille ikään, kokoon ja muotoon katsomatta, ja se parantaa sydämen ja keuhkojen kuntoa, lisää lihasvoimaa, kestävyyttä ja motorista kuntoa.

 

Double Work/Parityöskentely

Double Work/Parityöskentely on tarkkaa ja näyttävää tekemistä yhdessä parin kanssa.  Akrobaattiset nostot ja hypyt sekä muu harjoitteluun liittyvä liike vaativat suurta keskittymistä ja tietoa siitä miten ja mitä tehdään.  

Tunneilla aloitetaan harjoittelu alusta, kehojen kautta hallintaan ja voimaan.  Tavoitteena on esitys ja/tai näyttö pariakrobatiasta esittävän taiteen osana.

Jooga

Jooga on ikivanha harjoitusmuoto, joka yhdistää fyysiset asennot, hengitystekniikat ja meditaation, edistäen kehon ja mielen tasapainoa sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se parantaa joustavuutta, voimaa ja tasapainoa, vähentää stressiä ja ahdistusta, ja lisää keskittymiskykyä ja sisäistä rauhaa. Jooga sopii kaikille ja tarjoaa monia eri tyylejä, kuten Hatha, Vinyasa ja Yin, joten jokainen voi löytää itselleen sopivan harjoitustavan.

Sirkus & akrobatia + fitness tunnit:

Ma 16:40-17:10

Taaperosirkus (2v.->)

Kulttuuriluokka

Ma 18:15-19:15

TanssiAcro 2

Anastasia Tsekouras

Teatterisali

Ti 19:30-20:30

DanceFitness/walk in class

Anastasia Tsekouras

Studio

To 18:30-19:30

TanssiAcro 1

Anastasia Tsekouras

Kulttuuriluokka

Pe klo 17:15-18:00

Kuutit (6-8v.)

Studio

​​

Ma 17:15-18:15

Pandat (9-12v.)

Teatterisali

Ma 18:15-19:15

Perhesirkus

Teatterisali

Ke 19:30-20:30

DanceFitness Aikuiset, avoin

Anastasia Tsekouras

Teatterisali

Pe 16:15-17:15

Koalat (13-15v.) 

Teatterisali

 

Pe 18:15-19:30

Double work/pyramids/käsilläseisonta

Anastasia Tsekouras

Teatterisali

bottom of page