Etelä-Savon Tanssiopisto - KEVÄT2022.PNG
Estopörriäinen uusi juliste.jpg

ETELÄ-SAVON TANSSIOPISTO ESITTÄÄ

OSANA KULTTUURIN UNELMAVUODEN TUPSAHDUSTA

 

ESTON KEVÄTPÖRRIÄISET ja Kansainvälinen Tanssinpäivänjuhla 29.4.2022Stellan Tähtitorilla ja sääolojen salliessa kävelykadulla.  
 

ESTO tuo vähintään/kolmessa eri ”tupsahduksessa” iloa ihmisten arkeen tanssimalla ja sirkustelemalla.  Näemme opiston eri kisaryhmien esityksiä, oppilaiden omia tansseja sekä tunneilla innoituksesta valmistettuja upeita ryhmänumeroita.  Kirsikkana kakun päällä esiintyvät opettajamme Sanni ja Jutta teoksessa, jonka kompositiosta vastaa koreografi Sara.

UUsi teos on:

"Tarinoita Huonekasveista ja Muista Vihreistä"

Esitys/tanssi:  Jutta Kaikkonen, Sanni Parkkinen ja Sara Gurevitsch (koreografia/tanssi klo 15.30 ja 17.00)

Kuvissa:

Sara Gurevitsch (musta tukka), Sanni Parkkinen (vaalea tukka)  ja Jutta Kaikkonen (punainen tukka).

Teos on siis ensi-esityksessä ESTOn Kevätpörriäisessä ja Kansainvälisen Tanssinpäivän juhlassa Stellan Tähtitorilla** 29.4.2022 

klo 12.00, 15.30 ja 17.00.  

Sanni ja Jutta ovat siis ESTOn opettajia ja Sara koreografi/taiteellinen ohjaaja.

ESTOn tanssi- ja sirkusoppilaat ovat omilla esityksillään mukana kaikille iloksi ja kevääksi!  He tulevat esittävämään Tanssinpäivän Julistuksen kaikissa kolmessa

Kulttuurin Unelmavuoteen liittyvässä Pörriäisessä.

 

Tapahtuma on ns. NONSTOP -esitys. Naulatut esiintymisajat ovat 

klo 12.00, 15.30 ja 17.00.  Mutta mitä vain voi tapahtua klo 12-18 välisenä aikana.

 

KANSAINVÄLISTÄ TANSSINPÄIVÄÄ vietetään tanssin uudistajan Jean Georges Noverren syntymäpäivän kunniaksi!  Noverre syntyi 1727, ja uudisti balettitanssia toimintabaletin suuntaan.  Hänen teoksensa  ”Lettres sur la Dance et sur les Ballets” on yksi tanssin historian ”järkäleistä”.   

Tanssinpäivänä julkaistaan julistus, joka on vuosittain valitun kansainvälisen tanssintoimijan globaali ajatus tanssinpäivänä, tanssille ja tanssiville ihmisille.  ESTOn tanssijat lukevat julistuksen juhlassamme ja tietenkin PÄIVÄÄ juhlistetaan TANSSILLA**  Tanssinpäivää on juhlittu vuodesta 1982.

 

KUVAT: Seija Lipsanen ja Fanny Gurevitsch

_Esto viisut2final (2) (5)[3804].jpeg

 

6:s Tila tapahtumassa korostamme taiteidenvälisyyttä. 6:s Tila 21 painottuu tukemaan ja tutkimaan työskentelyparien työtapoja. Tapahtumaan osallistuu taiteilijoista koostuvia työpareja ja musiikintekijöitä. Näemme Mikkelissä ajankohtaista taidekenttää puhuttavia taiteilija-työpareja, taiteelliseen työryhmään kuuluvien työparien lisäksi. 
 

Pohdittavia aiheita ovat esimerkiksi PRAKTIIKKA SUHTEESSA SEN HETKISEEN TAITEELLISEEN AJATTELUUN. MITEN JA MILLAISEKSI PRAKTIIKKA MUOTOUTUU KAHDEN TAI KOLMEN TAITEILJAN KESKEN? 
Tapahtuma ei vaadi taiteilijoita muotoilemaan teosta tapahtumalle sopivaan muotoon, vaan perustana toimii halu jakaa ajatuksia ja praktiikoita.Kiinnostavaa on, miten taiteilija itse puhuu teoksestaan, teoksen kokeellisuus ja millaiset ympäristöt tukevat häntä työssä. 

 

Haluamme lisätä taiteilijoiden ja yleisön välisen dialogin helpottumista. Koemme, että heterogeenisyydestä on hyötyä, -tuttuus, vieraus, erilaisuus, jota tapahtuma pyrkii inklusiivisellä toiminnallaan toteuttamaan, pitäytyen kuitenkin tanssin tutkimuksellisessa suuntauksessa. Ajatuksena löytää pienimmät yhteiset nimittäjät, joiden sisällä on samanlaisuuksia, jotta avoimuus ja inklusiivisuuden tavoitteet toteutuvat. Mitkä asiat/puitteet mahdollistavat moninaisuutta? Minkälaisia toimijuuksia ja rakenteita freelancekentällä on ja mitä sinne kaivattaisiin? 
 

Tavoitteena on yhteinen sitoutuneisuus, keskittyneisyys. Haluamme tarjota foorumin, jossa ei ole kilpailullisuutta, annetaan asioiden tapahtumiselle rauhaa ja aikaa.
6.s Tila nykytaidetapahtuma on jatkumo edellisille tapahtumille ja toinen 6.s Tila nimisenä.
Tapahtuma on jo kahdeksas monimuotoinen, joustava, uutta ja vanhaa yhdistävä, ilmapiiriltään hyväksyvä, tutkimusta edistävä ja taiteen hyvinvointiominaisuuksia jakava kokoontuminen.  Yleisöllä ja yllätyksellisillä elementeillä on merkittävä rooli tapahtuman onnistumisessa.

 

Torstai 29.7
15.00-18.00 Tervetuliaisjamit, työryhmän fasilitoima /Teatterisali
19.00-20.30 Demo Oona Pennanen ja Vilma Mankonen /Teatterisali/AVAUS/AVOIN
Oona on elämän sokkeloissa tanssien navigoiva tavallinen, mutta uniikki unihiutale. Juuri nyt häntä kiinnostaa kysymykset siitä, mihin voi juurruttaa samalla kun sallii itsensä olla tietämätön uuden äärellä.
Vilma on ikuinen ajelehtija, joka koittaa ankkuroitua liikkeeseen. Juuri nyt Vilmaa kiinnostaa, miten erilaiset olosuhteet luovat toimijuuksia ja tiloja tanssin tapahtumiseksi.


Perjantai 30.7
9.00-10.30 Aamupala SNO ruokasali

11.00-15.00 Residenssityöskentelyä ESTOn tiloissa 

13.00-14.00 Lounas

16.30-18.30 Työpaja Menni Renvall ja Ella Kähärä, Teatterisali
Ella on dramaturgi, näytelmäkirjalija ja esitystaiteilija, sekä mikkeliläisen esittävän taiteen kollektiivi Kaukasuksen jäsen. Seuraavassa taiteellisessa työssään Kähärä pohtii, mitä ruumiillisuus voisi tarkoittaa taiteellisen työn lähtökohtana, teoksen aiheena sekä kirjoittamisen praktiikkana.
Kaukasuksen työpajassa videokamerat ja kuvaaminen ovat vahvasti läsnä. työpajassa on tarkoitus tehdä harjoite, joissa käytetään kameroita. 

 

19.00-20.00 Kaukasus DEMO Artium AVOIN                                                                      

 

Lauantai 31.7.
9.00-09.30 Aamupala SNO ruokasali

09.30-10.30 Viritys Anne Makkonen, Teatterisali 
Anne opettaa ja kehittää vaihtoehtoisia tapoja opettaa tanssin historiaa ja analyysia tällä hetkellä Taideyliopiston teatterikorkeakoulussa. Anne harjoittaa kehollisuutta, tanssia, budoa, neulomismeditaatiota.  Hän on tanssin menneisyyden ja nykyisyyden taiteileva naarastutkija, tanssialan monitoimija ja Feldenkrais-menetelmän ohjaaja. Hän tuntee olonsa kotoisaksi ajassa, jossa eri taidelajien sekä taiteen ja tutkimuksen rajat haurastuvat, vuotavat ja maailma jäsentyy aina uudestaan. Annen väitös One Past, Many Histories. Loitsu (1933) in the Context of Dance Art in Finland, University of Surrey 2007 GB.

 


11.00-13.00 Työpaja Maija Viipuri, Teatterisali
Maija on mikkeliläislähtöinen esiintyjä ja tanssitaiteilija, joka valmistui tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2021. Hän on työssään kiinnostunut pysähtymään, kohtaamaan, kuuntelemaan ja aistimaan. Maija haluaa tehdä laaja-alaisesti työtä tanssitaiteen saavutettavuuden eteen. Hän innostuu päiväkirjakirjoittamisesta, työskentelystä moninaisissa työryhmissä, uinnista luonnonvesissä, taiteen poliittisuudesta, leikistä ja korvapuusteista. 

 

13.00-14.00 Lounas 

 

14.30-16.30 Työpaja Nella Matleena Savolainen 
Nella Matleena on tanssitaiteilija, joka on kiinnostunut eritoten kehon artikuloimisesta, tabujen rikkomisesta sekä inhimillisyyden tutkimisesta. Nella rakastaa tanssimista, basson soittamista, valokuvaamista sekä riehumista. Häntä huolestuttaa maapallon huonovointisuus sekä epäoikeudenmukaisuus elävien olentojen keskuudessa. Nella itkee helposti ja on kiinnostunut esiintymään itsenään, hauraana ja paljaana. (Outokumpu)

 

17.00-18.00 Moderoitu keskustelu:  Työparit ja työryhmät, 
Moderoijana PhD Tiina Jalkanen, Aulasali    AVOIN

 

18.30-20.30 Tapahtuman taiteilijat esittäytyvät, DEMOT, Teatterisali 
   +OPEN STAGE osallistujille/   keskustelu    AVOIN


Sunnuntai 1.8.      9.00-10.00 Aamupala SNO ruokasali
10.00-10.30 Viritys Sara Gurevitsch, Teatterisali
 
Sara on 6. Tila tapahtuman taiteellinen johtaja.  Hän on mikkeliläislähtöinen                     tanssitaiteilija ja koreografi.  Sara on kiinnostunut muodostamaan kysymyksiä tanssista ja koreografiasta työskentelemällä ympäristön ilmentämien heijastuksien avulla. Hän määrittelee koreografian itselleen joka kerta uudelleen erilaisten työskentelykokoonpanojen sekä kehojen materian, tilanteiden ja maisemien suhteiden kysymisen kautta.  Sara on työskennellyt Tanskassa, Suomessa ja Ruotsissa eri ryhmissä sekä tanssijana että koreografina.  Sara valmistui tanssitaiteen koreografi-maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta 2018 ja aloittaa Helsingin yliopistossa Sukupuolen tutkimuksen maisterin opinnot syksyllä 2021.

11.00-13.00 Työpaja Jaakko Fagerberg, Teatterisali

 

Jaakko: Olen pitkäaikainen tanssinharrastaja ja nyt loppuvuonna valmistuva tanssinopiskelija Outokummussa. Liikkeessä minua kiinnostaa paljon fyysisyys ja kehon potentiaalin tutkiminen. Tanssissa tällä hetkellä kiinnostavia aiheita ovat improvisaatio, ihmisyys, ihmisten väliset suhteet ja pitkän kipeänä olemisen jälkeen tutkiskelu, mitä voi tehdä rauhallisuuden kautta.
 

13.00-14.00 Lounas 

14.30-16.30 Työpaja Harmaa Sirkus, Tiina Jalkanen, Ismo-Pekka Heikinheimo ja 
Fanny Gurevitsch, Teatterisali

               
Tiina on tanssin moniottelija. Tanssin kentällä Tiina on toiminut tanssijana, koreografina, opettajana ja tutkijana. Tiinaa kiinnostaa multimedia ja työskentely sen parissa.  Taustalla oli pitkäaikainen opetus- ja koordinointityö Vantaan Tanssiopistossa.  Tiinan taiteellis-pedagoginen väitöstutkimus valmistui 2018 aiheena oli "Tyttötrilogiasta kokemusten kirjoa avaavaan taidepedagogiikkaan" Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.  
Ismo-Pekka: Haluan luoda hetkellisiä, ennen tapahtumattomia ihmisten ja ideoiden kohtaamisia. Koreografisessa työskentelyssäni tavoittelen yhteyttä merkityksen ja olemisen, liikkeen ja tilan, sekä ihmisten välillä. Minulle taide on ihmisten kohtaamisen kautta tapahtuvaa elämyksellisyyttä, kokemuksellisuutta, ajatustenvaihtoa ja itseilmaisua. Taide antaakin mahdollisuuden moninaisten nykyisyyksien ja todellisuuksien tulla esiin. Taide on vuorovaikutuksellista, sillä ihminen on aina suhteessa johonkin.  
I-P valmistui syksyllä 2014 Taiteen maisteriksi Visuaalisen kulttuurin maisteriohjelmasta Aalto-yliopistosta. 

Fanny: olen mikkeliläinen tanssin ja taiteen monitoimija sekä taiteenperusopetuksessa että tanssitaiteessa. Olen ESTOn perustajia ja sen rehtori. Tanssialaa, taidetta, sen tutkimusta ja pedagogiikkaa olen opiskellut  Teatterikorkeakoulussa, Jyväskylän yliopistossa ja Sibelius Akatemiassa.  Tanssi taiteena ja oppiaineena sekä näiden saavutettavuus on aina ollut itselle tärkeää. Haluan olla edelleen utelias ihmisistä, taiteesta ja olemisen moninaisuudesta. 

 
 

16.30-17.30 Kollektiivinen kuuntelu, Kulttuuriluokka/Studio AVOIN

18.00-18.30 DEMO Nella Matleena Savolainen AVOIN
Work in progress
18.30-19.00 DEMO/ESITYS AVOIN
'Huominen ei ole tänään koskaan' 
Ismo-Pekka Heikinheimo
Ismo Dance Company http://www.ismodance.fi/Ismo_Dance_Company/Info.html
Koreografia, konsepti ja tanssi: Ismo-Pekka Heikinheimo 
Lavastus, valot, puvustus ja musiikkidramaturgia: Ismo-Pekka Heikinheimo 
Musiikki: Naono: Alva Noto, Ryuichi Sakamoto; Pionier 100: Alva Noto, Ryuichi Sakamoto
Soolotanssiteoksessa kuvataan olemisen haurautta ja hetkisyyttä, sekä yhteyden luomista että sen riittämättömyyttä ihmisten ja maailman kanssa. Nyt-hetki on se hetki, jota monet tavoittelevat, jota jotkut eivät ymmärrä tavoitella, se joka meni jo ennen kuin huomasitkaan, se jossa luulit olleesi läsnä. Ihminen voi olla joutokäynnillä toimiva potentiaaliresurssi. 
”Tanssijana olen maailman tutkimisen ammattilainen. Teen sitä pitkälti kehollisuuden antamien aistielämysten ja kehollisuuden rajallisuuden tutkimisen kautta. Suoritan samalla ja väistämättä kehon poliittista uudelleenrajaamista. Tuon jo vanhana pidetyn tanssijan näyttämölle, kehon, jota juuri kukaan ei enää halua katsoa. Kehollisten käytäntöjen ja ilmaisun rajojen ylitykset, transgressiot, kulkevat käsi kädessä.” 
Esitys on määritelty K16


Kaikki tapahtuman AVOIMET tilaisuudet ovat maksuttomia.  Työpajoihin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen kuudestila@gmail.com
DEMOjen jälkeen on mahdollisuus jäädä keskustelemaan koetusta.  Kaikki tilaisuudet järjestetään ESTOn tiloissa Paukkulinnassa, Paukkulantie 22, paitsi teatteriryhmä KAUKASUKSEN demo, joka pidetään vieressä olevassa Artium-salissa.  Edelleen noudatamme kaikessa korona-ajan vaatimaa varovaisuutta.

KUUDESTILA KIITTÄÄ
        


ESTO MUKANA TAPAHTUMASSA***

 

UUSI KAUSI ALKAA 23.8.2021
TUTUSTU, ILMOITTAUDU

www.etelasavontanssiopisto.fi
 

Etelä-Savon Aluetapahtuma[6183].png
moves1.jpg
moves2.jpg
moves3.jpg
image1.png
ESTO JOULU2018.PNG
IMG_2093.JPG
ESTO-SUOM100.png

20 VUOTTA EIKÄ SUOTTA

 

JUHLITAAN MIKAELISSA

LA 30.9. klo 18.30

 

-TERVETULOA JUHLIMAAN KANSSAMME

LIPUT/INFO: www.mikaeli.fi

www.etelasavontanssiopisto.fi

Huomio! Kaikki nykyiset oppilaat ovat tervetulleita gaalaan maksutta!

Gaalassa esiintyvät oppilaat saapuvat Mikaeliin esiintyjien ovesta suoraan pukuhuonetiloihin, kuten aina näytöksissä.

Ne oppilaat, jotka eivät esiinny Gaalassa, ilmoittautuvat ala-aulassa klo 17.45-18.15 ESTon omassa pisteessä. Siitä heidät ohjataan edelleen, sovituille paikoille katsomoon.

ESTO20v-insta-nettisivu.png

22.5. ja 23.5. 2017 klo 18.00

KESÄKARUSELLI

*TANSSIA JA SIRKUSTA KAIKKIEN ILOKSI

SUOMI 100- ja TANSSIOPISTO 20- HENGESSÄ,

**MAHDOLLINEN KAAOS ILMASSA

Tanssiopisto viettää 20 vuotisjuhliaan Suomi 100 hengessä järjestämällä vauhdikkaan, hengästyttävän ja hurmaavan KESÄKARUSELLIN Mikaelissa.

Mukana ovat kaikki opiston tanssi- ja sirkusoppilaat pyörivässä showssa, jossa hallitun kaaoksen iloinen pilvi leijuu esityksen maagisessa maailmassa.

kevät2017.png

26-28.05.2017

MOVES

infoa meidän Rovaniemelle matkaaville tanssijoille!

MOVES.png